3/01/2011

GREENHOUSE BY JOOST

The Greenhouse is about designing and operating better places for people. Places that let us touch natural materials, understand where everyday things come from and taste fresh food straight from the garden.

Greenhouse, by artist Joost Bakker je RETKO genijalan eco-friendly projekat. Čitav tim stručnjaka od dizajnera i inženjera, preko naučnika i farmera, do kuvara i građevinaca – sa samo jednim ciljem. Svako je tu da u okviru svog faha doprinese kreiranju alternativnih rešenja koja nude podjenaku fukcionalnost, održivost i lepotu.

PIC BY CATHY X.

Perth, Melbourne a sada i Sidney dobili su po jedan kafe / restoran ovakvog koncepta. Sve što ima veze sa ovim projektom duboko zadire u green lifestyle.

Tako je recimo Greenhouse voda prikupljana na licu mesta, otpad se naravno reciklira, a svi sastojci za iće i piće sa njihovog menia gaje se na njihovom krovu. Joost je sam dizajnirao stolice. Za ramove je koristio stare aluminijumske cevi koje su se ranije upotrebljavale u sistemima za navodnjavanje, dok je za sedalni deo iskoristio višak kože koji je ostao sedlarima iz Ballarat-a. Zidovi u kupatilu od “spašenih” drvenih kutija, svetiljkice od tegli za džem, svećnjaci i čaše za pivo od različitih boca i teglica, a “riblja kost” pod od gume za industrijske transportere!

Čitava zgrada sastavljena je od kontenjera za otpremu i bala sena, a tu je i vertikalni vrt kao eksterijer. Obratite pažnju na lokaciju - one of the loveliest views in the world - Opera House and the Harbour Bridge.

PICS BY CATHY X.

A klopa koju služe je posebna priča. First of all , glavni čovek im je Matt Stone (Gourmet Traveller Best New Talent 2010).

Žitarice se svakodnevno melju u brašno za hleb, testenine, pice i kolače, sokovi su sveže ceđeni, jogurt i puter - fresh made, a šporet na drva radi preko čitavog dana, ujutro za hleb i peciva, a popodne za  pice i ostale zezalice.

LUNCH MENU:

sydney rock oysters
spiced almonds
sliced deli meats, tomato flatbread
wood roasted baby carrots, beetroots, pistachio
seared mullet, mixed tomato salad
wagu beef gerello, green papaya, peanut, tamarind

DINNER MENU:

fried spiced cauliflower  
sliced deli meats, tomato flatbread
wood roasted baby carrots, beetroots, pistachio
sweetcorn on the cob, cumin butter, coriander
baby peas, ortiz anchovy, preserved lemon
seared mullet, mixed tomato salad
chorizo, fried bread, roasted peppers, egg
wagu beef gerello, romesco, baby leeks
fig, prosciutto, walnut salad

PICS BY CATHY X.

Greenhouse je nedvosmisleni prvak po pitanjima ušteđene energije i reciklaže, praktičnosti kao i estetike. Čini mi se da na svetu ne postoji ništa što može da se meri sa ovakvim kompletnim i sveobuhvatnim konceptom.

Artichoke magazin je tako lepo objasnio čitavu Greenhouse filozofiju i misiju:

“The simplicity of the structure is based on a desire to assemble and dismantle, should the need arise – with the minimum of financial and energy expenditure. This is central to Bakker’s design philosophy. He wants the Greenhouse to be harmless and it’s eco-impact to be positive. Taking this very seriously, he shows mind blowing attention to recyclable detail. Each component of the building – from the beer bottles to the use of galvanized steel screws for their ease of recycling – is a testament to years of intricate knowledge, development and the cultivation of the personal micro-networks necessary to support positive impact building.”

 PIC BY CATHY X.

7 comments:

  1. a zamisli sve ovo kod silosa na dorcolu! idealno :)

    ReplyDelete
  2. stvarno bi bilo super kada bi implementirali obako nesto u nasu okolinu. bas bi bio dozivljaj. :)

    ReplyDelete
  3. bravo za njih. A mi?:/

    ReplyDelete
  4. pa biće valjda. nadam se... :)

    ReplyDelete
  5. evo ja se prijavljujem da pisem slova po zidovima beton hale

    ReplyDelete
  6. Zidovi su rekli sve :) (mislim na ove u Sidneju).
    Definitivno ću se pridružiti Jani u šaranju beton hale:).

    ReplyDelete
  7. dobro, dakle marija i jana - zidovi. zapisala sam vas. sad jos samo te tehnicke gluposti da sredimo. :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...