2/13/2012

PICASSO U BEOGRADU

 

U Beogradu je 2. februara otvorena izložba radova Pabla Pikasa u prostoru zgrade “Beko” u Bulevaru Vojvode Bojovića 6-8 (nastavak Dušanove ulice, odmah preko puta Zoološkog vrta). 


U nepunih pola godine, Beograd se dvaput našao na kulturnoj mapi sveta. Prvi put sa izložbom Dalijevih grafičkih dela, a sada i sa Pikasovom keramikom. Credit goes to people from Insomnia PREVENT, koji stoje iza oba ova događaja.

001

Postavka obuhvata manje poznate komade, mahom iz njegovog opusa keramike, srebra i zlata, stvarane u toku njegovog boravka u Valori, na Azurnoj obali. U periodu života u kojem je boravio u Valoriju (gde su svi eksponati sa ove izložbe stvoreni), Pikaso je izradio više od 4.000 predmeta u keramici, kao i veliki broj radova u bronzi i dve freske pod nazivom "Rat i mir". 

_DSC0949

1 2

Domaća publika će imati priliku da u Beogradu vidi oko 100 eksponata, prikupljenih iz nekoliko privatnih kolekcija. Izložba će trajati do 15. aprila 2012. godine. Cena karte je 450 dinara.

003

S obzirom da je ovo tip izložbe koju svakako ne bih propustila da na nju naiđem negde preko, činjenica da mogu da je vidim u Beogradu predstavlja big deal. Na sve to, ova izložba takođe pruža retku i ekskluzivnu priliku da upoznamo malo drugačijeg Pikasa, jer svi smo mi, manje-više upoznati sa Pikasovim slikarskim opusom.

Pitanje je da li ćemo ikada više imati priliku da pogledamo ove stvari. To što su one only a bus ticket away, trebalo bi da predstavlja nužan i dovoljan razlog da se tamo nađemo. Naravno, entuzijazam can only get you so far. Idealno bi bilo kada bi ovaj snežni armagedon samo malo utihnuo.

A do tada… wiki paintings zagrevanje.  :)

veliko hvala Barbari Garčević (Insomnia PREVENT) na informacijama i fotografijama

Pikasove slike via wiki paintings

8 comments:

  1. znaci, jos jedan razlog da dodem ponovo u Beograd:)

    ReplyDelete
  2. volim njegovu keramiku i sasvim mi je jasno zašto je počeo sa tim eksperimentom baš u Vallaurisu, malom gradiču u zaleđu Antibesa, inspiracija je u zraku. ako prolazite pogledajte muzej keramike sa njegovim radovima in kapelu koju je oslikao.božanstveno.
    ah, kako fino, da imate izložbu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4000 komada je napravio bas tamo. sto ti kazes "inspiracija u zraku". nismo bili, nadam se da cemo. hvala na svim informacijama, kapelu bih bas zelela da vidim.

      :*

      :))

      Delete
  3. imala sam veliku sreču, da provedem 14 dana baš tamo (jedne od najlepših ferija u mom životu), tamo zrak miriše i u drugom životu bi volela, da se rodim tamo i, da imam mali kafe na piaci:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. stvarno zvuci sjajno!!

      mozda ti ne treba drugi zivot za taj kafe. mozda ne mozes da se rodis tamo, ali mozes da imas kafe. i ako dodjes u tu situaciju / i make some mean coffee. :*

      Delete
  4. ubelezila sam ga za neki lep dan
    hvala bogu da je tu do aprila..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...