2/10/2012

GUILTY PLEASURES

 

U duhu onog posta od pre par dana i današnji započinjem sa Elizabeth Taylor. Pre neki dan sam na (jednom od mojih omiljenih tumblra) wit & delight-u naišla na Liz Taylor's Typical Daily Menu, 1960s

5567839064_a9ce69ca6a_b

pa kaže:

BREAKFAST

Mimosa, crisp bacon, and scrambled eggs

LUNCH

Peanut butter and bacon sandwich on French baguette. Scoop out the extra bread inside.

Cheateau Margaux 1945

DINNER

Crispy fried chicken

Mashed potatoes and gravy

Corn bread

Biscuits and gravy

Fresh green peas

Trifle

*And of course some Jack Daniel's on the rocks and homemade potato chips!

 

Elizabeth je my kind of gal, you know what I mean?
Nema drame, jede se normalno… sve… da ne kažem, junački. Ne pričam ja ovde o neumerenosti, već o životnoj filozofiji. S jedne jedeš šta hoćeš, s druge strane znaš da moraš malo duže da ispaštaš u teretani i tako tim mestima… shvatate šta hoću da kažem.


MUSIC: Nina Simone – The Laziest Gal In Town

1

recipe & photo via how sweet it is


Uglavnom, ponesena tim njenim jelovnikom i činjenicom da je napolju velika zima, u krojenju mog guilty pleasures menia nisam uspela da mrdnem od testenine i hleba.

Skoro sam naišla na najsavršeniji recepts za mac & cheese (na how sweet it is) koji se ove zime vrti bar jedanput na mom nedeljnom meniu. Mac & cheese je, kao što znamo, jako jednostav obrok a opet dosta toga ume da krene po zlu… ne znaju svi za cake, na primer ja nisam znala. Ako hoćete ultimativno melted-cheese, butter ‘n’ stuff iskustvo – look no further!


Easy Beer Mac & Cheese

- služi do 4 gladnjikave osobe -

Malo manje od 300 grama (elbow noodles) testenine, mi smo koristili del castellove lumaconi rigati, oni su malo veći, mada ne smeta.

2 supene kašike putera

2 supene kašike brašna

220 ml mleka

220 ml piva

230 grama sveže izrendanog čedar sira (ako ne nađete čedar, možete da probate i ubistvenu kombinaciju koja kaže: 150 grama gaude i 120 grama pecorina)

110 grama parmezana (mi smo stavljali manje, ne smeta)

1/4 kašičice mlevene paprike

prstohvat bibera i muskatnog oraščića

50 grama prezli

svež bosiljak kao garniš.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Skuvate testeninu prema uputstvu sa kesice, minus minut, dva s obzirom da ćete je peći u rerni još neko vreme.

U manjoj šerpici otopite puter na srednjoj vatri. Kada se otopi i krene da cvrči umešate brašno i pržite oko dva minuta.Nakon toga, dodate mleko i pivo, a onda i sir koji mešate dok se ne rastopi. Malo smanjite temperaturu, i pustite da se krčka 5-6 minuta, povremeno mešajući, dok se malo ne zgusne. Po završetku umešajte mlevenu paprikicu i biber.

Skuvanu i proceđenu testeninu stavite u vatrostalnu činiju, prelijte sosićem od sira, i razmrdajte malo kašikom testeninu da bi se sve ravnomerno rasporedilo. Kad ste to završili, pospite svoj dish prezlama sa malo parmezana.

Pecite u rerni 25-30 minuta, dok korica ne postane zlatna. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi par minuta, pospite sveže iseckanim bosiljkom i uživajte. Zavidim vam.

photo by Blissful_Bee

S obzirom da se kod nas u kući banane tamane in all shapes and forms, bilo je samo pitanje vremena kada ćemo usavršiti banana bread. U mom “Banana postu” dala sam jednu varijantu ovog recepta. Ovo je upgrade-ovana verzija na koju sam naletela čačkajući po Recipe aplikaciji na telefonu.

Moist Banana Bread

-  služi celo društvo -

250 grama brašna

kašičica praška za pecivo

pola kašičice sode bikarbone

pola kašičice soli

kašičica ekstrakta vanile

50 grama putera

200 grama žutog šećera

2 jaja

4 kašike kisele pavlake

4 prezrele banane (poželjno je, ne mora… nama uvek ostane i ovo je dobar način da se iskoriste)

Zagrejte rernu na 170 stepeni.

U većoj činiji pomešajte otopljeni puter, šećer i so. Posebno umešajte jaja, pavlaku i vanilu i dodajte glavnom miksu. Mešajte dok se sve ne sjedini.

Potom dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Kad ste to promešali dodajte ispasirane banane, i opet dobro promešate.

U kalup/ vatrostalnu činiju (sve može) stavite papir za pečenje, pa izlijete smesu i ostavute da se peče oko sat vremena. Uvek možete da testirate hleb tako što ćete da zabodete vrh noža – ako izađe čist, hleb je gotov.

p.s. varijacije na temu – manje šećera, suve grožđice, brusnice i sl, lešnici, bademi… sve ide.

7 comments:

  1. OMG, banana bread slikom i receptom licno!;)))) bas ti hvala, nemas pojma kako me je kopkao recept, a na netu 20 razlicitih varijanti, nisam znala odakle da pocnem :)

    ReplyDelete
  2. pa, da. znam da si pitala. :)))

    uglavnom, divan je recept, i ako probas molim te svrati ovde ili na fb, i reci mi. :))

    ReplyDelete
  3. Liza je znala, da uživa:D
    A te me ubila sa narastkom:( I'am on bikini diet:((...hmmm ali ču zbog toga moč navuči Topshop miniaturne haljinice (mislim, oni imajo broje za Japanke:I)

    ReplyDelete
  4. ok, ok, govorimo o višim brojevima Topshopa;D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...