5/20/2011

THE SILENCE OF BECOMING AND DISAPPEARING

The Silence of Becoming and Disappearing je predivan projekat Hannah-e Bertram u okviru koga je Hannah ručno oslikala deset privatnih kuća, koristeći se različitim vrstama pepela. Svaka njena slika nastala je uz konsultacije i priču sa vlasnicima, koji su, između ostalog, odlučivali o tome koliko će im dugo crteži biti izloženi u domovima i ko će ih sve videti za to vreme.

Slike su inspirisane detaljima doma, tepisima i tapetama, bojama i stilom, kao i porodičnim pričama, putovanjima i fotografijama stanara. U pitanju je jedan izuzetno intiman projekat koji je čitavo vreme u stanju fluxa, konstantne promene. Stanari će iskusiti čitav proces, od izgradnje do razgradnje.

Neke njene slike trajale su samo par sati, u nekim drugim slučajevima stanari su se odlučili da proces neometano ide nekim svojim prirodnim tokom, sve dok ne napada prašina ili se pepeo ne razgazi i ne raznese. Neki su pustili da vreme odluči o sudbini njihovih crteža, drugi ga pak kriju u fijoci, nadajući se da će tako trajati zauvek.

Čitava ova priča me je podsetila na čuvene tibetanske mandale od šarenog peska, koje se danima tako precizno iscrtavaju a potom, po završetku procesa i propratnih ceremonija, ritualno uništavaju simbolizujući na taj način budističku doktrinu o prolaznosti i trošnosti materijalnog života.

7 comments:

  1. Svidja mi se,bas je lepo.Steta samo sto ne ostaje duze:)

    ReplyDelete
  2. jeste, ali u tom je caka. :)

    ReplyDelete
  3. Stvarno je prelepo!!!! Ista fora sa onim figurama od leda ili peska.Osetis zadovoljstvo dok stvaras ,stignes do cilja i uzivas u postignutom,a ako se i drugi dive tvom radu jos bolje....igra za odrasle:))))a cilj igre je uzivati dok traje:))))

    ReplyDelete
  4. ma daj
    ovo je fora
    nema sanse
    kako ne kine bar jednom :P

    a sad ozbiljna ja: *.* i posle izbuljenosti krece klanjanje.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...