5/06/2011

BITS OF TIME

Ruth Orkin

~~~

Prvobitno je ovaj post zamišljen kao cool cats post, a ne kao priča sjajnom autoru, ali se ta forma pokazala kao previše skučena. Ruth Orkin zahteva poseban post, ako ne i dva.

Photojournalist Ruth Orkin is known for photographing celebrities, New York City and classical musicians as well as many other subjects. She was also a filmmaker and made the classic award-winning film "Little Fugitive," in 1952 with her husband, Morris Engel.

Orkin.MotherandChildinWater4

Crno-bele ili u boji, njene fotografije hvataju one magične trenutke, zapanjujuće obične, a toliko ekskluzivne, filmske, neponovljive.  Bez obzira da li su iscenirane ili spontane, podjednako su narativne.

Ono što je zadivljujuće je to  kako se različite serije fotografija (koje variraju od čisto žurnalističkih do sinematografskih) međusobno nadopunju. Zajedno pričaju priču o jednom vrlo određenom sentimentu i vizuri. Iluzija je potpuna, i granica između dokumentarnog i filmskog je nestala. S druge strane, svaka njena tema, to jest serija fotografija je i sama zaokružena priča.

~ AMERICAN GIRL ~

Ovo ispod je serija American Girl, moja omiljena. Priča u pozadini je kao iz filma. Dve mlade Amerikanke, jedna fotograf (Ruth Orkin) a druga slikarka (Jinx Allen) se sreću u Firenci i odlučuju da udruže snage. Rezultat su božanstveni porteti Jinx Allen.

Paradigmtičan, autentičan prikaz iskutsva mlade Amerikanke u Italiji. Detaljan i toliko aromatičan da imam utisak da je poznajem, da znam koji parfem koristi i koji joj je broj cipela. 

Ovde ta gorepomenuta tanka linija između filmskog i dokumentarnog  suštinski bledi. Jinx Allen glumi, ali glumi samu sebe, improvizujući scene iz sopstvenog iskustva. Ovo jesu njeni utisci sa puta. I to uhvaćeni baš na “licu mesta”.  Obratite pažnju na rimljanke ?!?

A onda njene raskošne NY razglednice.  

opet, crno-bele ili u boji…

Orkin.WomaninRedHat11

Orkin.ThreePeopleonStreet16

I potpuno fenomenalni muški portreti…

ruth orkin

Kirk Douglas i Woody Allen.

Serija fotografija Children, i ovakvi trenutci… Tri amigosa kartaroša. Prepoznatljiv “Bilo jednom u Americi” vajb, Morikone svirka u pozadini.  Dovoljno slatko da vas razneži ali ne toliko da vas od toga zabole zubi. Savršeno jednostavno.

PS. ukoliko vas se Ruth dopala, fotografije Sally Mann i Claire Beaugrand-Champagne o kojima sam pisala,  nose vrlo sličnu atmosferu.

I za sam kraj – jedan greenery tribute.  ;)

5 comments:

  1. sjajne su,volim kad me dobar post odvede dalje!

    ReplyDelete
  2. super, hvala! neizmerno mi je drago sto ti se dopada, s obzirom da sam ja kompletno posandrcala. veliki pozdrav i pus pus! :))

    ReplyDelete
  3. sutra kad podjes po biljonke na pijacu da stavis beretu i da se nakurminises,pa da budes ovako stylish:))))
    Divne slike,pune zivota,kao da u njima cujem lavez psa,glasan smeh,zvonce bicikle,zvizduk na ulici i jos mnogo toga,vidim ,cujem i osecam:)))

    ReplyDelete
  4. a rimljanke.....:D

    ReplyDelete
  5. :)))
    pa da. imam zelenis. imam i tu beretku, sminkam se...

    a rimljanke su hit.

    :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...