5/12/2011

REVISITING VIDEO

Pravljenje video liste je, kako se na kraju ispostavilo, one hell of an enterprise. U zadnjih pet godina, kao logična posledica divljanja brzih internet konekcija, You Tuba i torenata, produkcija spotova je drastično opala. Spotovi se doduše i dalje izbacuju, ali sve manje za ono što ja slušam i pratim. Uglavnom, ovo ispod je svojevrstan presek mojih aktuelnih video putanja. Ideja je bila da na jednom mestu prikupim fresh spotove i brand new hitove, i napravim nešto poput VJ top deset liste. However, zbog pomenutih okolnosti, neki od spotova su malo stariji, doduše, nijedan više od godinu dana.

Imajte u vidu da spotovi nisu poređani od najboljeg do najgoreg. Redosled je pravljen tako liči na playlistu, a numeracija je tu zbog lakšeg orjentisanja.

1.

Homeboy Sandman zasluženo otvara ovu listu sa spotom koji je izbačen u 2010-toj, ali s obzirom da sam ga otkrila relativno skoro (sinoć), pravićemo se da je sve u redu. Sandmena i njegov ultimativni hit Parallel Perpendicular ste imali prilike da slušate u jednom od lazy tuesday-a.

2.

Def Sound je fresh meat, još jedan izdanak kalifornijske hip hop scene. I njega ste imali priliku da čujete i vidite na Bitpajčetu, ovde. Spot izgrađen na dobroj ideji. Repetition, endless loop, again and again, kao što kaže stvar.

3.

Boom Clap Bachelors  su jedan moderan danski eclectic eksperiment. Prvi put sam čula za njih preko Gilles Petersonove Brownswood Bubblers (vol.2) kompilacije iz 2007-me. Super treat na ovoj pesmi je gostujući vokal još jednog sjajnog danskog benda (Quadron) – Coco Malaika aka COCO O. Manjifiko!

4.

Ahhhh, fLako… one of Europe’s best emerging beats producers. Spot je savršeno izmontiran, sjajno prati ove isprekidane bitove.

5.

Onra je francuski producent, još jedan član ever bursting hip hop evropske scene. Za razliku od njegovih prethodnih stvari koje u svakom slučaju maximalno šire hip hop formu, Sitting Back je prožet elementima disco-a i funka. Doslovno smo urlali od smeha dok smo gledali spot. Miami Vice / 80’ porn vibe!

6.

Ovo je druga “bajata” stvar na listi. However, Ghostpoet nije doživeo adekvatan exposure na blogu. Ne znam kako sam uspela da ga baš nigde ne spomenem s obzirom da sam ga tako intenzivno slušala. U pitanju je još jedna Gillesova beba, na koju sam nabasala  pre godinu i kusur dana u jednoj od Gillesovih emisija. Cash and Carry Me Home je hit koji ga je proslavio.

7.

Tiombe Lockhart is hot, hot, hot! Takav je i spot za Night and Day. Ghetto glamour, neon lakovi, veštački nokti i cirkoni (hence Cubic Zirconia… da li je ikada postojao prigodniji naziv benda?). Ne toliko “diamond in the rough”, koliko “rough diamond look-a-like”. Na momente too dirty to be bearable, but never ever boring. I Cubic Zirconiu ste imali prilike da čujete ovde. Sećate se onog Fuck Work hita?

8.

Nova Amy Winehouse! Ne nova kao “novi album” nova, već nova as in “ with a new twist”. Trenutno moj najaktuelniji hit. Rekoh, da iskoristimo još malo dubstepa dok nam se svima još nije smučio. Spot je (kao i pesma, uostalom) remix spota za No Good by Amy W.  Ifan Dafydd je low, low profile tip. Na žalost, ne znam ništa više o njemu.

9.

Potpuna novina za mene. Do ovog spota nisam imala ideju da čovek postoji. Na Guardianu  hvatam ono malo informacija o njemu: “Vintage soul from a 23-year-old Londoner? No wonder this guy's on tour with Adele.” U pitanju je dakle, tip na koga treba motriti. Spot nosi taj cool 60’s šmek all around. Pure pleasure.

10.

Kad god da se spomene vintage soul i višedecenijsko obožavanje, Raphael Saadiq je nezaobilazno ime. Sećate se sigurno moje Good man euforije, ili pucketanja prstića na Movin' Down The Line? This guy is on fire! Motown at it’s finest.

--------------------------------------------------------------------------------

PS:  Jako bih volela da čujem (ili vidim) neke od vaših favorita. Ukoliko imate nešto što se nije našlo na listi, a što vam se vrti po kući non stop , spot ili klot stvar, do not hesitate to share! :)

PUS PUS

4 comments:

  1. Odlican post, upoznala si me sa nekim likovima za koje nisam imala priliku ranije da cujem :)

    ReplyDelete
  2. sad ces da se pitas gde ova zena zivi??? ali ja nisam ni za koga cula sa ove tvoje liste:))) ne kazem da je losa!!! Najvise mi je "legao"Boom Clap Bachelors,mada i Michael Kiwanuka dolazi u obzir,kao i poslednja numera,to eto sad mogu da slusam:))) a za playlistu ja bas i ne bih mogla da ti pomognem jer se kod mene to menja na dnevnoj bazi.
    Jedan dan slusam samo Morcheebu,pa se prebacim na Chambao i Bebe,a onda me uhvati pa ceo dan vrtim Linkin park i Muse,pa RHCP,pa Santanu,Coldplay,a onda opicim pa dva dana slusam samo zene,Adele,Zaz,Nouvelle vague,pa se zarotiram i prebacim na Metallicu,pa Jean Michel Jarre ili Mike Oldfield,ma jojjjj kad bi sad pocela da nabrajam mislim da bih ja bila duza nego ceo tvoj post. Izostavila sam mnoge,ali mi ovi sad padose na pamet:)))))

    Evo danas sam ceo dan slusala ovo http://www.youtube.com/watch?v=0kFhx27OMdE i to je razlog sto sam sad na kompjuteru,dosla sam da narezem CD za kola sa nekim novim svezim pesmicama:)))) a sad odoh da slusam ovo sto sam napravila:)))) caos

    ReplyDelete
  3. pojeo mi je blogger komentare. secam se samo da mi se mamarijana posteno raspisala :)

    cmok cmek , uzivajte!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...