12/08/2011

JERRY N. UELSMANN

 

u

Brendan Perry - Medusa

 

Fotografije Jerry Uelmsmanna vrlo lako bi mogle da budu kadrovi iz filmova nekog starijeg evropskog sineaste (ili se bar  meni tako čini). Pod očiglednim uticajem nadrealizma, sa sjanim osećajem za eksperimentisanje i fotografsku tehniku, Jerry Uelsmann predstavlja jednu od onih fundamentalnih ličnosti u razvoju ovog medija.

Brzim googlovanjem zaključujem da svi ti silni planovi, dimenzije i slojevi koje zatičem u njegovim radovima nisu tu tek tako. Naime, brilijantne tehnike koje je gospodin Uelsmann koristio preteča su fotomontaže.

 

u2

Njegovi radovi su kompozicije sastavljene od više desetina različitih negativa. Poznato je da se neki od negativa provlače kroz više njegovih fotografija; negde su centralna tačka u radu, negde drugde se šunjaju u pozadini.

u1

u8  u7

To se možda najbolje vidi u seriji dvostrukih ekspozicija sa muškim šakama.  

u6   Untitled-5 copy

Od muških šaka do ženskog lica…

Untitled-4 copy

i njenog tela…

Untitled-13copy

Snoliko i poetično, konfuzno i košmarno u jednoj nerazlučivoj simbiozi. Unutarnji aspekt psihičkih zbivanja, uloga prikazanih premeta, njihova funkcija i njihov  nazovimo “metafizički” kvalitet – sve su to elementi koji tvore ova čuda…

Untitled-2 copy

Njegovi radovi pričaju po nekoliko priča. Koju ćete “čuti” zavisi od toga šta vam je polazišna tačka i kako ćete se odatle orijentisati.

Untitled-1 copy

5 comments:

  1. Eto koliko je bitan kontekst...da ovakve fotografije dolaze iz sadasnje Photoshop realnosti, odbacila bi ih kao najgori kitsch....ali posto znam koliko je analognog truda i ljubavi ulozeno ovde, mogu samo da se naklonim autoru.

    ReplyDelete
  2. @ hiPop - bas tako. sjajno si primetila.

    @ jovana - :))

    ReplyDelete
  3. Covece, ovo je tooooliiiiko lepo..... Kuca sa korenom mi je favorit! I, da, slazem se da je bolja fora sto su analogne a ne photoshopasticne ! Zamili koji je to rad, uklapanje, sve.... Bozanstveno! :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...