12/25/2011

HOME FOR THE HOLIDAYS

 

Znam da se nova godina opasno približila onda kad krenem da prikupljam filmove i recepte. Skoro sam sa Janom u nekoj od naših daily prepiski pričala o filmovima koje gledaš kad hoćeš da se “šušneš”. Ovo ispod je nekako spontano iscurelo i formiralo takozvani novogodišnji spisak. Actually, ovo su filmovi za sve prilike, pa i te praznične… Just keep in mind that I’m a girly girl i da ovo nije lista epohalnih filmskih dostignuća… :)

home for the holidaysalmoust famous

1. HOME FOR THE HOLIDAYS

Univerzalna priča o porodici i porodičnim okupljanjima koja često umeju da prerastu u pravu dramaramu. Najdragocenija stvar u ovom filmu je to što me u sred tog haosa sa lakoćom vrati na ono mesto koje i sama ponekad zaboravim, na kome se setim da volim taj moj skup ludaka i čudaka… no matter what.

2. ALMOUST FAMOUS

Jedan od omiljenih. Jedan od onih filmova o odrastanju i sazrevanju, ovaj put all dressed up in 70’s. Turneja hard rock benda viđena očima jednog (baš mladog) novinara. I naravno Kate Hudson kao groupie… Pardon, ispravka –  “We are not groupies. We are here because of the music, we inspire the music. We are Band Aids.”

little-womenwhere_the_wild_things_are_max

3. LITTLE WOMEN

Pored fantastičnih kostima, sjajne scenografije ovaj film ima i proto mother figure, namely, Susan Sarandon i Winonu Ryder at her peak. Još jedna predivna oda porodici (sestrinstvu i roditeljstvu), a Nova Godina i Božić su nekako all about that. 

4. WHERE THE WILD THINGS ARE

Ako zaista želite da se potsetite kako izgleda svet iz perspektive deteta, neopterećen svim predznanjima, informacijama i pragmatično-sistematičnim modelom mišljenja – ovo je film za vas. Retko uspešan izlet na ono naivno i daleko mesto, gde je realnost ostavljena naivnoj i spontanoj interpretaciji.

reality bitesfrankie_et_johnny,0

5. REALITY BITES

Film koji je obeležio moje teenage godine. Svake godine mu se vraćam sa istim enuzijazmom. Poslednji trzaji adolescencije, odgovornost i sazrevanje, u jednom veoma kul pakovanju. Winona Ryder strikes again… što se naradila tih godina. :)

6. FRANKIE AND JOHNNY

Ovo je bez ikakve sumnje moj NAJOMILJENIJI film svih vremena, od petog razreda (kad sam ga svakodnevno gledala po povratku iz škole uz kutiju sladoleda od vanile) na ovamo. Ovo je ordinary / extraordinary love story. Predivna ljubavna priča o dvoje okrnjenih ljudi, smeštena u trošni bife, gde je on kuvar a ona kelnerica… I Debussy-ev Clair de Lune.

 fried-green-tomatoes-posterDeathBecomesHerPoster

7. FRIED GREEN TOMATOES

Ovo nije klasičan chick flick, that must be stated. Ovo je predivna priča koja prati sudbinu par žena na američkom jugu, kroz različite trenutke u istoriji,  i koja uspešno balansira sa na momente teškim temama i generalno feel good  atmosferom. Još jedan od prazničnih klasika. Girl power and all that! :)

8. DEATH BECOMES HER

Neophodna doza umerene praznične psihodelije. Jedna prilično groteskna priča o patološkom suparništvu, opsesiji i potrazi za takozvanom fountain of youth. Cela priča je urnebesna, kao i njeni protagonisti koje su maestralno odigrale Meryl Streep i Goldie Hawn sa Bruce Willisom. Ali ovo nije film o ljubavnom trouglu… It’s all about Meryl & Goldie… a njih dve su – potpuni ludaci.

eat-pray-love-poster550x815something's gotta give

9. EAT PRAY LOVE

Ovaj film se našao na listi zbog toga što je nešto najbliže traveling iskustvu koje možete da imate, a da se ne mrdnete iz fotelje. Većina filmova sa ove moje liste govore o onim life changing iskustvima, o trenucima u životu kada vam je neophodan iskorak. Eat, pray, love je savršeno otelovljenje ove teme. Estetika i fotografija su narativno jezgro ovog filma.

10. SOMETHING’S GOTTA GIVE

I za kraj jedan genuine ljubić. Susret dva neodoljiva filmska čudaka, koji sam po sebi obećava zabavu. On – precvali švaler, ona- gospođa u godinama za koju je period flertovanja i osvajanja long gone. Uglavnom, bez obzira na činjenicu da je u pitanju limunadica, ovaj film nosi jednu dozu autentičnosti koja prevazilazi cheap trills i klišee. Lovable!

7 comments:

  1. potpisujem tvoju listu... trazim razloge zasto da se preselim
    jedan od njih jeste da osvojim dnevnu sobu svojim suskavim cebencetom i filmovima
    i kokicama esktra slanim <3

    ReplyDelete
  2. ou! pa to sve zvuci kao moj danasnji dan. umesto kokica je bio tart, sa extra slagom. :П

    <3

    ReplyDelete
  3. Sjajna lista, vecina se moze gledati vise puta kao FRIED GREEN TOMATOES. Moj izbor za pocetak je ovaj sa Pacinom i Misel. Pozdrav!, usput pitanje kako uspijevas da pronadjes sve ove divne postove u gomili internet informacija? :)

    ReplyDelete
  4. Odlična je lista i baš sam juče nešto razmišljala na sličnu temu gledajući film "Chocolat" sa Juliette Binoche, Judi Dench i Jonny Depp-om (toplo preporučujem). Sve što je lagano, komično, fantazmično nekako ide uz praznike...
    :*

    ReplyDelete
  5. ja bi dodala i Love Actually i The Family Stone

    ReplyDelete
  6. @ anonymous - HVALA! ta dva su i moji favoriti. :)
    sto se pitanja tice - kada sam pocinjala proces pronalazenja stvari za postove je trajao... pa trajao je. :)

    sada se nekako sve to iskristalisao. s jedne strane postoje punktovi koje redovno obilazim, mahom su to ovi linkovi koje vidis sa strane pod ♔ ABSOLUTELY FABULOUS ♔. s druge strane tu su neke autenticne pricice koje didju same od sebe.

    @ amelie - e tacno tako. 31-og i 1-og gledas prvorene stvari, 2. januar je ostavljen za novitete i tv. :)

    ReplyDelete
  7. @ matilda - sad sam te videla. da, moze i to. ta dva idu onda u neku od sledecih listica. :*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...