6/10/2011

GAMERA I NEPRIJATELJI

Gamera je džinovska, leteća kornjača, pandan poznatijoj Godzili. Prvi put se pojavljuje 1965-te u jeku popularnosti monster filmova. Barem što se tiče ovog dela sveta, ova interesantna figura ostala poprilično neprimećena, samo još jedna u moru japanskih ludotvorija.

Pre skoro pola godina naišla sam na seriju neviđenih ilustracija – anatomija Gamere i njenih neprijatelja. Suludo koliko je čitava priča razvijena, detaljna. Kompletna mitologija, pa eto i ta anatomija, beskrajno mnogo propratnih informacija i skoro isto toliko mnogo filmova.

***************************************************

A sada ta suluda anatomija Gamere i kompanije, set ilustracija iz  Kaijū-Kaijin Daizenshū – knjige o filmskim čudovištima, vol 1 objavljene 1972-ge.

GAMERA

Ovo je ta čuvena Gamera sa infrared očima uz naravno night vision. Može da ponese do 50 000 tona u rukama ima i organ koji proizvodi vatru koju ispaljuje iz ruku. Električne šiljke na leđima, otrovne kandže, nešto poput kesa u kojima storuje lavu, ugalj, uranijum i ulje … Pa onda baloon- like organe kojima izbacuje vazduh kroz stopala (pomoću toga leti) i na kraju taj čuveni rep kojim mlati protivnike.

GUIRON

Guiron je najpoznatiji po glavi koja ima oblik noža i tvrđa je 100 puta od dijamanta a prepuna je onih shuriken zvezdica koje ispaljuje iz dela glave, malo iznad očiju. Ova zver ima 360 stepeni radar vision, 60 puta više zuba nego pirana, pluća adaptirana na long distance space travel, opet kese u kojima storuje ovaj put uranijum i energiju, baloon like organe kojima izbacuje mlazove neke tečnosti kroz stopala, peraja  i dodatke na rukama koji imaju awesome power magnetskog privlačenja. :)

BARUGON

Barugona obožavam. Ima šiljke na leđima koji proizvode deadly rainbow ray, how cool is that? Pa onda organ koji pravi frosty tečnost (temperure  misus 100 Celziusa) a onda tu smrzutu tečnost može da ispali iz jezika, koji mu je najjači adut (30 metara dugačak i tako to). Njegov stomak može da svari dijamante koji su mu omiljeni snack, a tu su i radar rogovi na vrhu glave.

VIRAS

Viras ima šiljke na glavi kojima može da probije metar čelika, IQ mu je 2500, ima organ koji proizvodi force field. U čitavoj priči najinteresantnije je to što Viras ima mind control sposobnost. Pa te pipke koji su 10 000 puta snažniji od slonove surle i koji emituju moćne zrake uz pomoć kojih putuje po svemiru. A da! I sposoban je za metamorfozu. Sneaky little fella…

JIGER

Jiger ima par rogova koji ispaljuju projektile stvrdnute pljuce :) i još jedan rog za deadly magnetium zrak, a dodaci za usisavanje (suction cups) prekrivaju mu celo telo. Poseduje i organ za ispaljivanje morske vode brzinom od 300 km/h – handy stuff… Njegov stomak može da istopi gvožđe i repinu koja sve probada, you name it.

**************************************************

P.S. Ovo je poljski poster za Gamera Super Monster iz 1980-te.

4 comments:

  1. muahahah pa citam i umirem od smeha
    japanci su carevi!

    ReplyDelete
  2. :)))
    a catchy pesmica? brainwashing.

    ReplyDelete
  3. ovo me podseti na razne pokimone,bakugane,yu-gi-oh i ostala japanska cudesa koja se vuku po mojoj kuci u umanjenoj,ali ne i bezazlenijoj verziji jer ako nagazis kojim slucajem na to cudo mozes da zaradis gadne posekotine,ali ako i ne nagazis ali slucajno negde zaturis tog nekog glavnog i trenutno aktuelnog mozes da dozivis napad ljutog desetogodisnjaka:)))

    ReplyDelete
  4. hahah:)
    pakao. dobro, ako nista drugo klinicima bi se svideo post. ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...