3/05/2012

THE SATYAGRAHA HOUSE

 

Satyagraha: Satya-truth,(A)graha - request/insistence

. . . . .


Kuća Mahatme Gandhia u Johanesburgu (the Satyagraha house) je skoro renovirana i otvorena za posete. Gandhijev boravak u Johanesburgu je svakako najznačajniji period u njegovoj političkoj karijeri. Upravo tada je formulisan i dovršen koncept pasivnog otpora u okviru njegove filozofije satyagraha-e.

Francuska kompanija Voyageurs du Monde je izuzetno spretno pretvorila Gandijevu kuću u mini muzej i ekskluzivni bed & breakfast (u kome se cene soba za iznajmljivanje kreću od 150 do 450 eura za noć). Arhitekta Rocco Bosman i enterijeristi Amit Zadok i Christine Pulch potrudili su se da očuvaju skromno nasleđe i asketski karakter u prostorijama koje su renovirali, vodeći se Gandijevom životnom filozofijom.

 

 

"One hundred years ago, Mohandas Gandhi lived in this house in Johannesburg. Today, the Satyagraha House is both a museum and a guest house. A unique way to immerse yourself in the privacy of a man and the history of a country."

Rezultat je predivan. Taj dragocen balans je izuzetno značajan ako se uzme kontekst u obzir. Tako ne treba da iznenađuje što je jedan od dominantnih materijala u Satyagraha kući khādī. Naime, khādī nije običan materijal, u pitanju je čitav pokret (bojkotovanja pre svega britanskih i promovisanje domaćih proizvoda) iza koga stoji sam Gandhi.

Dakle, khādī, lan i juta od materijala, jednostavan stari nameštaj od drveta, fotografije i memorabilije, svedeni i funkcionalni detalji zajedno stvaraju poseban minimalistički estetski ugođaj.

Satyagraha House, Johannesburg (Voyageurs Du Monde). One of the new bungalows

 

3 comments:

  1. cini mi se vrlo lepo i zanimljivo a prva slika ostvlja bez reci :-)

    ReplyDelete
  2. Ovo mi deluje kao bombona ovako prijatno sređeno. Ipak, ja u većini slučajeva imam neko čudno poštovanje prema ovakvim mestima pa sam uvek nekako više za "samo" obilazak. Malo posedim, popijem čaj i tako to ali ne mogu da bookiram noćenje. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa jeste, malo je cudnjikavo, mada verujem da je ova opcija dragocena velikom broju ljudi. mada i ja bi se zaustavila na caju. :))

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...