3/17/2012

MELANCHOLIA

 

tumblr_m0kmkofHk51qkbs53o3_128012


Kod nekih filmova potrebno je da prođe fama da bi ste ih pogledali. A onda kada ih konačno pogledate, potrebne su nedelje da bi se sredili utisci, izvagali osećaji i doneo sud. Von Trierovi filmovi su sjajan primer za to.

 

Lars Von Trier je počeo svoju filmsku karijeru kao vizelni idealista. Filmovi  kao što su "Element zlocina” i “Evropa” su savrseni primeri njegove posvecenosti jednoj konkretnoj estetskoj viziji. Upravo je zbog toga njegovo pomeranje u grubi realizam za mnoge je došlo kao veliko iznenadjenje.

Estetski perfekcionizam zamenio je naglašeno dokumentarnom “kamerom iz ruke”, jump - catovima i potpunom neosetljivoscu prema konvencionalnim filmskim pravilima. Naravno radikalan zaokret u formi značio je zaokret i u tememama koje postaju teskobnije i brutalnije.

photo_08


U medjuvremenu, Fon Trir konačno pronalazi pravu meru, kombinujući oba elementa,: izuzetnu suptilni izraz, estetski doteran do perfekcije, sa jedne strane i destruktivni haos sa druge. Njegova Melanholia je ta savršena srazmera.

Dugi, gotovo nepomični i nadrealni kadrovi sa samog početka filma, osam perfektih minuta autorovog raskošnog vizuelnog izraza. Tih prvih osam minuta će vam bez greške predvideti sentiment i dinamiku ostatka filma.

 


Snolika apokalipsa i sveprožimajuća apatija.

Vremenom ste zahvalni na tom uvodu jer on je odgovor na pitanje zbog kojeg ste tu naime : Da li će Melanholija udariti u Zemlju? Vrunac se već dogodio uz Vagnerov “Prolog” iz “Tristana i Izolde”. U tome je zapravo koren melanholije koja vas prati kroz ostatak filma.

 

 

Film se sastoji iz dve priče o dve sestre, Kirsten Dunst i Charlotte Gainsbourg, potpuno suprothih karktera i različitih pogleda, pa kao takve simbolizuju dva alternativna načina odnošenja  prema mogućem kraju sveta.


melancholia07

melancholia-4

tumblr_m068mmzBWh1roes4vo1_1280


U prvom delu pratimo priču Justine (Dunst), mlađe sestre. Očigledno je da je Justin ta koja je melanholična. Kao takva, ona je centralna figura i nije toliko nemoguće zaključiti da kroz nju progovara sam Lars Von Trier.

Čitava priča o Justine smeštena u dan njenog venčanja. Njen “trebalo-bi-da-bude-najsrećniji” dan protiče tako što se ona bezuspešno trudi ispuni ulogu, i završava se njenim potpunim kolapsom. Prva priča kulminira jednim velikim odustajanjem, destruktivnim i oslobađajućim.

 

U drugom delu, fokus se pomera na preteću Melanholiju (planetu) koja se približava. Pratimo likove i njihove nedoumice o konačnom ishodu.

Claire (Gainsbourg) zajedno sa svojim mužem (Kiefer Sutherland) predstavlja protivtežu Justine. Koliko se Justine ne snalazi, toliko Claire izgleda kao da drži konce u rukama. Ona je majka i supruga, sposobna, organizovana i odgovorna, pa je sama mogućnost jednog neplaniranog i naglog kraja nešto što je potpuno parališe. U njenom sređenom životu, takav scenario nije uzet u obzir.

U ironičnom obrtu sudbine, pred sam kraj drugog dela filma, Claire će biti ta koja je nespremna da se nosi sa situacijom, a Justine pripremljena i smirena.

 melancholia-6

melancholia-still05  tumblr_m0kjz0dyEj1qdw2g5o1_1280


 

Bajkovita fotografija daje poseban ton čitavom filmu.
Ona je zapravo ta spektakularna, umetnička interpretacija melanholije. Poetična i narativna.

 

tumblr_m0djfxGTe61qf1zsjo1_1280

ttt

f367b181874b9145e7e21bea6fc31748_slideshow_fg

tumblr_m0n2ktT6aY1qjta6ao2_1280  melancholia_3 

 

Kadrovi sa Melanholijom su najdivniji.

Blistavo plava planeta je u jednom trenutku jeziva, dok u drugom izgleda potpuno nepreteće, gotovo prijateljski. Ona na jasan način simbolizuje depresiju, pomirljivost i prihvatanje neizbežnog kraja koji je predivno naglašen kod Justine.

Poslednji minuti filma su svojevrstan crescendo, brutalan i uzvišen…
i iznenađujuće prikladan.

 

ww4e80d87d

melancholia04

tumblr_m0n2ktT6aY1qjta6ao4_1280  tumblr_m0bwu7DeAz1qfug8fo1_1280

tumblr_m0kmkofHk51qkbs53o1_1280

11 comments:

  1. Gledala sam film pre nesto vise od mesec dana dopao mi se kao i ovaj tvoj post o njemu:-)

    ReplyDelete
  2. Buljuk ljudi mi ga preporučuje tipa par meseci unazad pa mi sve nešto deluje kao da nam i nije potrebna ta planeta, film je pogodio umesto nje. A ja nikako da pogledam. :D Yet, fantastično si ovo upakovala. Nadam se da ću uhvatiti vremena uskoro pa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala. i ja se nadam da ces ga pogledati.
      pripremi se , izaberi dobar trenutak i sve to. :)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Čitava drama na Kanskom festivalu i sve što je usledilo potom, malo me je odvuklo od filma. U novogodišnjem pregledu filmskih momenata iz 2011. ponovo naiđem na Melanholiju, i tada čvrsto odlučim da je snmestim na watch listu. Gde je i ostala. Očigledno nezasluženo. Zahvaljujući tvom postu, smeštam je u prioritete i gledam već prvom sledećom prilikom. Hvala na tome! :) Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeste, tacno. i mene je taj incident inhibirao... sort of.
      zato sam malo sacekala da prodje drama i odgledala ga na festu. volim lars von triera, mada ne mogu da ga gledam sem ukoliko nisam bas dobro raspoložena. ume da bude prilicno heavy.

      Delete
  5. Zvuci interesanto,moram da pogledam...odlican post

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...