4/07/2010

A week of Noir!

kasnimo, kasnimo, vec kasnimo a tek nam je drugi dan.
ok , upravo zbog toga sto juce nije bilo price o filmu , danas ima repete.
Krecemo!
Danas ( juče) je na tapetu Sunset Boulevard.
policijske sirene, holivudska vila i les u bazenu, i narator koji vas uvodi u pricu , ali tako diskretno da niste ni posumnjali ( u tih prvih par minuta) da je to njegov les.
ovaj film je pravi dragulj americke kinematografije, i delo je Billy Wildera , imigranta iz Evrope. Sunset Blvd je jedan od filmova koji je najkriticniji prema holivudskoj filmskoj industriji.
prica se vrti oko propale zvezde nemih filmova, koju glumi Gloria Swanson, sitnog scenariste koji jos nije napravio "big break" i njenog batlera.
Gloria Swanson je i sama dozivela slicnu pricu, jer je i njena karijera otisla sa nemim filmom i pronalaskom zvuka, zbog toga je kasting toliko brilijantan. njenog batlera igra Erich von Stroheim, takodje reditelj. i sad... dolazimo do jedne fenomenalne trivie koja nas je "oduvala".
Postoji jedna scena u Sunset Blvdu, u kojoj Gloria (Norma Desmond u filmu) sa svojim mladim izabranikom , scenaristom gleda film koji je snimila pre par desetina godina, koji je svojevrstan omaz njenoj mladosti.
TAJ FILM je rezirao upravo gospodin von Stroheim , i u njemu ZAISTA glumi Gloria Swanson.
fenomenalno! genijalno!
dakle, vec smo spomenuli da je Norma Desmond propala glumica nemog filma koja je otisla u zaborav zajedno sa citavom tom generacijom. i film je toliko dobar upravo zato sto daje taj tacan presek atmosfere u kojoj se miss Norma nalazi.
onako, zaustavljeno u vremenu, sa "oltarima" na kojima su poslagane stotine i stotine njenih uramljenih fotografija iz "one epohe". cela njena vila je njen oltar. namestaj i ambijent su netaknuti. sve je nekako podredjeno tome da Norma Desmond ostane u svojoj iluziji da se sa prestankom nemog filma - vreme zaustavilo.
veza izmedju njih dvoje (mladog scenariste i gospodjice Desmond), iako na momente deluje simpaticno i slatko, je osudjena na propast. i vi to vidite u startu... pa opet ponekad uhavtite sebe kako navijate za njih, a nemate predstavu zasto. ta veza je doomed, i to mozda najpre zbog cinjenice sto se za njega vreme nije zaustavilo.
sam naziv filma nekako sugerise atmosferu u kojoj se radnja odvija.
jako retko cete predahnuti u svetlosti dana, bez obzira sto se jedan deo odigrava po danu... mnogo pre imate utisak da je citava radnja smestena u jedan jedini dan, u sumrak, koji se ponavlja over and over again.
svemu tome doprinosi sam Erich von Stroheim sa svojom ulogom. o boze, kakav fenomenalan film.... tu notu izvrsnosti film je dobio upravo zahvaljujuci maestralno odigranoj roli gospodina von Stroheima, kome je jedini cilj da Normu ostavi ususkanu u svojoj iluziji, pa makar je muljao i lagao, pisao pisma nepostojecih fanova, brinuo o njenoj sminki, o njenom cvecu...
Spoiler Alert!!!!!
pre nego sto vam otkrijem kraj filma, jer prosto MORAM, bitno mi je da vam spomenem sledecu stvar. Normina desna ruka, njen batler, koji tako brizno vodi racuna o njoj je - njen prvi suprug. trenutak kada batler to saopstava mladom scenaristi je upravo u sceni koju mozete videti na fotografiji iznad.. goosebumps!!!
kraj filma ste mozda mogli da naslutite, ali ne definitivno ne u svoj njegovoj punoci. o, ne, nikako!
scenarista se zaljubljuje u mladju zenu, i prosto je izvesno da trazi way out of this mess...
norma ga ubija i ... konacno dobija svoj veliki COME BACK.
novinari koji su dosli da smine detalje sa mesta zlocina i more bliceva koji skljocaju, dali su Normi priliku da se ponovo oseti kao diva. i ona teatralno silazi niz svoje mermerne stepenice... klizi, rekao bi covek. i mase fotografima nasmejana.
surovo, sjajno, potresno!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...