7/16/2011

STYLE ICON : KATHARINE HEPBURN

Ovaj post se krčkao prilično dugo. Gotovo čitavih godinu dana brižljivo punim K.H. folder fotografijama i anegdotama u kojima je dotična dama glavni akter. Mislila sam da će, onda kada konačno budem sela i odvojila vreme, reči naprosto iscureti same. However, već u samom pisanju uvoda nailazim na ogromne poteškoće. Prekrajam, izbacujem i dopisujem, i tako u krug. Toliko toga za reći, napisati i za uvažiti, da ta nepregledna gomila informacija pomešana sa mojim beznadežnim obožavanjem unosi nepotrebnu konfuziju.

Stoga se odlučujem da vama prepustim wiki podatke, njenu biografiju i filmografiju, rekord od četiri osvojena oskara i čak dvanaest nominacija, kao i njenu life-long romansu sa tada već oženjenim Spencer Tracy-em. To su sve informacije od kojih vas deli samo jedan klik. Ovaj post poslužiće na prvom mestu meni da konačno saberem i zaokružim svoje najdublje divljenje prema ovoj izuzetnoj ženi i njenom snažnom talentu.

Katharine Hepburn

Čini mi se da sam već na dovoljno mesta naglasila kako se u večnom antagonizmu između treputavih, mekih i suptilnih, i onih stamenih, prodornih i autentičnih žena, uvek i bez dvoumljenja opredeljujem za ovaj drugi tas.

To ne znači da ne umem da cenim ili uživam u putenosti jedne Merlinke, ili sofisticiranosti jedne Audrey. Naprotiv. Ali primećujem da moja fasciniranost i opčinjenost bez izuzetka naginje ka onim ženama iz kojih isijava intelektualna radoznalost, dovršenost i stav koii premašuje epohu u kojoj žive i stvaraju, kao i skrupule koje poput repova prate to isto doba.

Katharine Hepburn 2

7

5

Katharine Hepburn je jedna od retkih koja u svom biću, talentu, kao i u svojoj vokaciji ima tu čudesnu i čudesno retku moć ogromnog prostiranja u svim mogućim pravcima. I to je understatement.

Ona je pravi primer, najautentičniji medijum za to kako čovek osvaja život i usput osvoji svet. Od “ugly duckling-a”, stidljivog ružnog pačeta koje zbog treme ne ide na dodele oskara, do žene koja drži u šaci (or more precisely na nogama)  čitav auditorijum, na istoj toj svečanosti samo desetak godina kasnije.

She owns it. She owns them, too.

Katharine Hepburn 1

Katharine se pojavljuje u eri raskošnih filmskih lepotica, istaknutih bokova i grudi, gustih trepavica i punih usana. Funny enough, upravo je taj skromniji izgled bio presudan faktor u njenoj filmskoj karijeri. Ona je naprosto gubila u trkama za uloge fatalnih zavodnica, što joj je sa druge strane otvorilo čitav okean novih mogućnosti.

Katharine možda nije bila raskošna lepotica ali je posedovala magičnu auru koja joj je dozvolila da na velikim filmskim platnima bude prisutna do kraja svog života. Ona je … autentičan šmeker, onoliko koliko te reči mogu da se upotrebe i stoje za osobu ženskog roda.

kh1

1

4

kh2

01121099.jpg

Obožavam njen nesalomiv duh i odlučnost, njenu neukrotivu, impulsivnu prirodu koju ona vrlo spretno hendluje, njene artikulisane stavove i izoštren sud. Divim se njenoj hrabrosti da bude to što jeste, njenoj beskompromisnoj  srčanosti i njenoj osvežavajućoj i beskrajno simpatičnoj spontanosti.

I mean – look at her, just look at her.

Trudim sam se da se klonim priče o njenom filmskom opusu. However, moram da spomenem Holiday, The African Queen, Desk Set, On Golden Pond ili Guess Who’s Coming to Dinner. U svakoj od uloga podjednako magična i ubedljiva, njeno glumačko umeće pruža intimne uvide i dirljive samospoznaje. Simply lovable, bez obzira na žanr. Lovable i timeless.

I na kraju dolazimo do sveopšte istine: ono u čemu neko živi, radi ili stvara – postaje njegova stvarnost. Katharine je živela, radila i stvarala silno, divlje i neobuzdano - likove hrabrih i odvažnih žena. Or more precisely hrabrog i odvažnog bića.  

khy

k  2

I kako čovek stari, baš tu oko očiju tajanstvenim slovima ispisuje se istina u vijugavim boricama, i sve slabe tačke na nečijem oklopu postaju vidljive. Na njenom licu, bez obzira na životna doba, godine i faze, nesmanjenom žestinom tutnji radost. Vreme je nije zaustavilo, naudilo ili okrnjilo.

Vreme joj, zapravo i dalje ne može ništa.

It's life isn't it? You plow ahead and make a hit. And you plow on and someone passes you. Then someone passes them… Time levels.

Katharine Houghton Hepburn

all pics via tumblr search

4 comments:

  1. divna je i u mladosti i u starosti,ona fotografija u muskom odelu je fenomenalna.Obozavam energiju koju je emitovala!

    ReplyDelete
  2. divna K!
    a famozan post, skroz.
    sija. sija ti post ;))

    ReplyDelete
  3. kakav fenomenalan post!!!! slazem se sa tobom potpuno!!!! ooo kako sve sve lepo napisala....divim se:)))

    ReplyDelete
  4. @ jelena - to ti pricam ;)

    @ jelena k & marijana - jao, pa super. mnogo vam hvala. ne dobijam cesto takve aplauze.


    ljubim vaas!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...