4/19/2012

LA MARCHE VILLA IN ITALY

 

Vreme u Beogradu… pa, nije lepo.
Proleće 2012-te  je zvanično “klasična ispala”. Krenulo je izuzetno ambiciozno, a onda se setilo da ima u rezervi desetak hladnih i kišnih dana i rešilo da ih unovči pre isteka svog mandata. Ne žalim se, samo kažem.

 

Meni su i pored toga ovi dani sasvim ok. Kad već ne mogu napolje, nemam nikakvu grižu savesti po pitanju provođenja vremena ispred kompa. Uglavnom, dobrih 50 posto mojih online traganja završavaju se na osunčanim destinacijama. To nas dovodi do Yatzera koji je pre neki dan objavio sjajnu reportažu o Vili La Marche,  “a restored 300 years old farm house located in Treia, a town in the province of Macerata in the central Marche, Italy”.

Jako je interesantan koncept tih “weekend getaway” vila, da ne kažem vikendica. Iz ličnog iskustva tvrdim da za dobar getaway spot dovoljno samo to da si stacioniran na dobrom mestu i da si okružen dobrim vidikovcem i divnom prirodom.  Ako si na sve to u prilici da boraviš na ovakvom nekom mestu, koje po svojoj formi ne narušava zateknut sklad već ga diskretno oplemenjuje, onda je svaka zamisliva svrha te “vikendice” ostvarena.

 

 

Na prvi pogled – ništa vam posebno ne zapada za oko kada gledate La Marche. Prilično basic i nepretenciozno… sve dok ne zagnjurite indoors. Tu vam postaje jasno da je u pitanju jedan dosta zeznut logaritam, jedan ozbiljno promišljen projekat u kome su se ljudi iz Wespi de Meuron Architekten fantastično poigrali sa tim minimalističkim konceptom.

 


U pitanju je suptilna kombinacija tradicionalnog i modernog, best of both worlds. Vila je napravljena tako da propusta okoliš i da mu ne smeta, zato su joj sve linije tako skromne i jednostavne. Čak i kad je infinity pool u pitanju. 


  

photos © Hannes Henz

2 comments:

  1. Divna je ( Kaze arhitekta) rado bih se odmorila u njoj od prenatrpanog rasporeda :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...