5/17/2012

GARDENING IN COLOR


Za danas sam spremila još jednu izvanrednu seriju fotografija koju sam pronašla na The Library of Congress photostream-u. 

 

Set Gardening in color sadrži 173 fotografije by
Frances Benjamin Johnston,
u kojima je dokumentovan takozvani “garden movement” sa početka prošlog veka. Frances je naknadno pretvorila preko hiljadu svojih crno-belih fotografija u slajdove. Ove “hand-colored” minijature služile su joj u predavanjima za članove tadašnjeg “garden kluba”, muzejsku publiku i botanička društva. Skoro pola veka, ova kolekcija gotovo da uopšte nije izlagana zbog toga što fotografije nisu sadržale nikakve podatke uz pomoć kojih bi se identifikovale bašte.
 
A onda je Sam Watters, “house and garden historian”, odlučio da ovoj kolekciji udahne novi život, pa je punih pet godina proveo proučavajući opsežne privatne beleške gospođice Johnston i pretražujući biblioteke i arhive širom zemlje u potrazi za nedostajućim informacijama. Rezultat je raskošna knjiga, Gardens for a Beautiful America, 1895-1935: Photographs by Frances Benjamin Johnston, koju je ove godine objavio Acantus Press u saradnji sa The Library of Congress.
 





  

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...